Energetické standardy budov

V následujícím článku naleznete základní definice násedujících typů domů:

  • Nízkoenergetický dům
  • Pasivní dům
  • Nulový dům
  • Nezávislý dům
  • Aktivní dům

V současné době jsou nejčastěji stavěnými domy ty nízkoenergetické. Z nich se pak postupen času vyvíjejí pasivní a dále pak aktivní domy. Častými zástupci nízkoenergetických domů jsou domy s následujícími parametry NED a PD, kde E je (20 – 30) kWh/(m2.a). Domy jsou často označovány termínem „téměř PD“ nebo „dům s velmi nízkou potřebou tepla“. Vzhledem k umístění domu, není možné vždy dosáhnout pasivního standardu domu.

Nízkoenergetický dům

Za nízkoenergetický dům (NED) lze považovat takovou stavbu, jejíž potřeba tepla je maximálně 50 kWh/(m2.a), to bez ohledu na tvar nebo typ budovy. Je zřejmé, že pro budovu s kompaktním tvarem bude mnohem snazší tento standard dodržet. Pro NED je charakteristický vysoký tepelně izolační standard a neprůvzdušnost obvodových konstrukcí, odstranění vlivu tepelných mostů, zvýšené solární zisky, řízené větrání s rekuperací tepla, využití obnovitelných energetických zdrojů a účinný systém vytápění, který je obvykle koncipován jako nízkoteplotní.

Pasivní dům

Jde o další vývojový stupeň energeticky úsporného domu, který se vyznačuje ještě výraznějším snížením energetické spotřeby budovy. Tato spotřeba by neměla převyšovat 15kWh/(m2.a). Energetická náročnost je v souvislosti s pasivními domy uváděna nejčastěji, ale nejdená se o jediný požadavek na pasivní dům. Mezi další patří neprůvzdušnost obálky budovy n50 (ověřená tlakovou zkouškou) a celková potřeba primární energie budovy (nižší než 120 kWh/(m2.a)) atd. Základním principem PD je výrazně snížit tepelné ztráty budovy do té míry, že tuto budovu není třeba vytápět klasickými zdroji tepla. Pro pasivní domy jsou charakteristické základní a obvykle jediné zdroje externě dodávaného tepla.
Již samotný název „pasivní dům“ vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků
v budově (pro člověka neznalého jde často o překvapivé zdroje, kterými mohou být například počítače, televize ale také trouba a lidé obývající dům a další..). Externí zisky tepla jsou pak realizovány ze slunečního záření procházející okny. Díky velmi kvalitní tepelné izolaci tyto zisky „neutíkají ven“ a většinou postačí k zajištění příjemné vnitřní teploty po vytápěcí sezonu.

Nulový dům

Nulový dům (ND), respektive dům s „nulovou potřebou energie“, ve skutečnosti není domem, který by neměl žádnou energetickou spotřebu, ale jeho spotřeba se blíží 5 kWh/(m2.a). Realizace takové budovy je možná pouze mimořádně vhodných podmínek (klimatické podmínky, správná orientace a tvar domu). Investice do výstavby tohoto typu domu bývají obvykle poměrně vysoké.
Cílem ND je dosáhnout neutrálního výsledku bilance energie a emisí za dané období. Nulový dům si tam může brát energii ze sítě, část roku a část roku ji do sítě opětovně vracet. Vlastní výroba elektřiny pochází především z obnovitelných zdrojů jako jsou například fotovoltaické (FV) panely, kogenerační jednotky nebo malé větrné turbíny (opět záleží především na klimatických dispozicích domu). V této kategorii se můžeme setkat i s domem s „nulovou potřebou energie na vytápění“. Takový to dům má zpravidla přiměřeně naddimenzovaný sezónní zásobník teplé vody o objemu (3 – 10) m3, který je v letních měsících nabíjen velkoplošným fototermickým systémem což opět snižuje energetickou náročnost domu tak aby bylo dosaženo uvedeného limitu ve spotřebě energie za dané období (obvykle jeden rok).

Energeticky nezávislý dům

Energeticky nezávislý (autarktní) dům (END) dokáže pokrýt veškerou vlastní potřebu energie (na vytápění, přípravu teplé vody i provozu elektrospotřebičů) a to vše z vlastních energetických zdrojů (typicky obnovitelných zdrojů světlo / vítr..). Tento dům musí mít energetické zásobníky stejně jako ND a FV systém jako zdroj elektrické energie. Ovšem není možné stavět dům pouze v závislosti na zdrojích energií, ale je třeba také hledět na spotřebu a tudíž je nutné v tomto domě provozovat pouze velmi účinné spotřebiče energií, z čehož vyplývají i velmi vysoké pořizovací náklady tohoto typu domu. Energeticky nezávislý dům má opodstatnění především v odlehlých oblastech, kde není možné, nebo je velmi drahé napojední do energetické sítě.

Aktivní dům

Aktivní dům (AD) je v zásadě totožný s END. Rozdíl spočívá v tom, že plocha FV systému
je dimenzována nejen k pokrytí vlastní spotřeby, ale i k výrobě přebytku elektrické energie, která je dodávána do veřejné sítě a odprodávána jejímu provozovateli. FV panely jsou obvykle umístěny na fasádě, či střeše. Velmi často je pro aktivní dům typické velké
proslunění interiéru. Tyto domy však nejsou moc obvyklé. U nás se jedná například o domy osazené solárními panely načež tyto domy nejsou dlouhodobě obydleny.

V článku jsou použity údaje z diplomové práce Energeticky úsporný dům

Napsat komentář